Welkom
Individuele coaching
Loopbaanheroriëntatie
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Coaching bij werk, leven en burnout & stress 
BLOG


SEPTEMBER 2016

Zo nu en dan kankeren is heel gezond


Ik zit heerlijk in het zonnetje op een terrasje te wachten op een vriendin. Naast mij twee vrouwen die het hebben over een zekere Thomas. En als ik het zo hoor is hij geen gemakkelijke man, althans in de ogen van de vrouwen.

De ene na de andere klacht rolt over de tafel: hij heeft dit niet goed gedaan, dat verkeerd gezegd, hierin onjuist gehandeld. Ze hebben al zo vaak met hem hierover gesproken en aangegeven wat hij wel zou moeten doen. Maar ja, dat doet hij natuurlijk niet. En zo mopperen ze verder.

Ongenuanceerd kankeren noem ik dat. En wat kan dat heerlijk zijn. Ik daag mijn klanten er weleens toe uit. Zeker die klanten die dit soort gedachten wel in hun hoofd hebben, maar ze van zichzelf niet mogen denken, laat staan uitspreken. Het is immers roddelen en dus niet netjes en ook niet eerlijk. Het doet onrecht aan de persoon want die heeft immers ook goede eigenschappen. En daar hebben ze helemaal gelijk in. Maar het lucht zo heerlijk op.

Wel is het verstandig om als je een keer je hart wilt luchten, goed na te denken bij wie je dat doet. Kies daarvoor iemand uit die snapt dat je niet alles zo zwart-wit bedoelt als je nu zegt. Die begrijpt dat je nu even je schijnwerper zet op de negatieve dingen, maar dat je ook heus de positieve wel ziet. Iemand van wie je weet dat die er op een goede manier mee omgaat en het daardoor waard is om jouw gekanker aan te horen.

>Heb je zo iemand niet in jouw omgeving, dan kun je het ook opschrijven of uittypen. En als je alles gezegd hebt wat je dwarszit, het weggooien of opslaan op de computer op een plaats die anderen niet zomaar zien. Je zult merken dat er daarna weer ruimte in je hoofd is om op een andere manier, met meer begrip naar alle eigenaardigheden van de betreffende persoon te kijken.

Het zal je daarnaast helpen om beter om naar je eigen aandeel in de situatie te kijken. Want hoe heerlijk en comfortabel het ook is om volledig de schuld bij de ander te leggen, het lost helemaal niets op. De ander is wie die is en dat zul je moeten accepteren. Je kunt wel je eigen reactie ten opzichte van de ander veranderen. Dus bijvoorbeeld in plaats van geïrriteerd raken bedenken dat de ander zijn best doet of misschien een slechte dag heeft. Je zult merken dat je er dan een stuk minder last van hebt. Probeer het maar eens, het werkt echt.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.