Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


SEPTEMBER 2015

Kleine verandering, groot effect

Ik weet niet wat ik wil, maar ik weet wel dat ik dit werk niet meer wil! Ruim tien jaar geleden stapte een van mijn eerste klanten met deze mededeling mijn kantoor binnen. Aan het eind van ons traject gaf hij aan weer volop energie te hebben en voldoende uitdaging te zien in zijn baan. Zoals hij het formuleerde: ‘Ik kan weer een paar jaar vooruit.’

Dit kom ik vaker tegen in trajecten. Mensen balen van hun werk en denken dat direct een andere baan zoeken de enige oplossing is. Die suggestie doet ook hun omgeving: zoek toch iets anders. Op zich is er niets mis met deze gedachte. Zeker als je weet wat je dan wel wilt. En als je meteen een leukere baan kunt vinden of wanneer je het je kunt veroorloven om een tijdje zonder baan en dus zonder inkomsten te zitten.
De realiteit is echter dat het tijd kost te ontdekken wat je leuk vindt. Ook een nieuwe baan vinden, heb je meestal niet zo gedaan. Daar kunnen zomaar maanden overheen gaan. Als je al die tijd met enorme tegenzin naar je werk gaat, slurpt dat energie. Het maakt je chagrijnig en put je uit.

In trajecten probeer ik te achterhalen waarom iemand zijn werk niet meer leuk vindt. Daar kunnen heel verschillende redenen voor zijn. Om er een paar te noemen: er zit geen uitdaging meer in, het klikt niet met de leidinggevende of de collega’s, de veranderende koers van de organisatie komt niet meer overeen met de persoonlijke waarden en normen. Het komt erop neer dat het werk niet meer voldoet aan je behoeften. En dat maakt ongelukkig.

Voor de klant uit mijn voorbeeld bleek het heel belangrijk om resultaat te zien. Hij wil doelen kunnen halen, dat geeft hem een goed gevoel. Daar krijgt hij energie van en dat maakt hem blij. Maar de doelen in zijn werk lagen op een langere termijn dan waar hij behoefte aan had. Toen we dit helder hadden, bleek het mogelijk tussentijdse doelen te stellen. Hierdoor kreeg hij vaker het gevoel dat hij iets bereikte en kwam het plezier in zijn werk terug.

Maar ook als veranderen van baan wel de meest gewenste stap is, kan het zijn dat je nog een aantal maanden je huidige werk moet doen. Om te voorkomen dat je steeds verder wegglijdt in een negatieve spiraal en daardoor ook steeds minder energie hebt om op een goede manier te solliciteren, is het goed om te kijken hoe je je werk draaglijker kunt maken. Soms kun je afspraken maken over een iets andere invulling, soms helpt het om accenten te verleggen. Maar het kan ook helpen om op een andere manier tegen de zaken of de mensen aan te kijken. Een kleine verandering kan vaak net het verschil maken, waardoor je voldoende energie overhoudt.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.