Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


OKTOBER 2015

Niemand is perfect

De mens streeft naar perfectie, maar we barsten van de systeemfouten. We willen allemaal in een deukloze auto rijden, maar we zijn al jaren onderweg in een stuk blik. Woorden van Sara Kroos over haar nieuwste theatervoorstelling ‘Doorgefokt’. Hierin vergelijkt ze de moderne mens met doorgefokte katten en rashonden: we streven naar een perfect bestaan, vrij van allerlei kleine en grote ongemakken, maar uiteindelijk mankeert er aan iedereen wat.

Het collectieve streven naar dat perfecte bestaan zorgt minimaal voor onrust. Zelfs de meest zelfverzekerde, relaxte persoon zal zich bij tijd en wijle spiegelen aan anderen en momenten van twijfel kennen. Bij minder zelfbewuste mensen leidt het vaker tot onvrede, verdriet, boosheid en soms zelfs zelfdoding. Reclame- en marketingafdelingen spelen feilloos in op onze hang naar het ideale leven en bedenken steeds weer nieuwe producten die dit ideaalbeeld dichterbij beloven te brengen.

Dat spiegelen aan anderen is een min of meer natuurlijke reflex. En daar is niets mis mee. Het helpt ons onszelf beter aan te passen en daarmee eerder geaccepteerd te worden. Immers, belangrijke basisbehoeften zijn ons waardevol en verbonden voelen. Maar spiegelen heeft ook een schaduwzijde: wat als de vergelijking met anderen in jouw beleving negatief uitpakt? Dat knaagt aan je zelfvertrouwen en ondermijnt de gewenste verbondenheid.

Twijfel aan jezelf kan leiden tot een negatief zelfbeeld. Dit ontstaat niet door hoe we zijn, maar door hoe we ons voelen in vergelijking met anderen. Niet de realiteit van het moment maar onze irrationele verwachtingen zorgen ervoor dat we ons ongelukkig, afgewezen, minderwaardig voelen. Het heeft dus ook geen zin om te proberen de realiteit aan te pakken. Die is zoals die is. We kunnen wel proberen onze verwachtingen bij te stellen. Hier hebben we wel invloed op.

Terwijl ik hierover nadacht, flitste ineens de titel van een bestseller uit het begin van de jaren zeventig door mijn hoofd: Ik ben OK, jij bent OK. Met andere woorden: iedereen is precies goed zoals ie is. Helaas blijkt deze overtuiging voor veel mensen een brug te ver. Als je streeft naar perfectie is OK echt niet acceptabel. Misschien moeten we in plaats hiervan kiezen voor: ik ben imperfect, jij bent imperfect. Dat kan iedereen geloven!

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.