Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgespreks
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


OKTOBER 2014

Op je gemak bij ongemak

Ik lees heel graag biografieën. Niet om de opsommingen van wat iemand heeft gedaan en meegemaakt. Sterker nog, die passages sla ik liever over. Nee, ik zoek heel bewust naar de innerlijke worstelingen.

Van Oprah Winfrey bijvoorbeeld - misschien wel de invloedrijkste, machtigste, meest bewonderde tv-vrouw van onze tijd. In haar dagboek schrijft ze over de strijd met haar gewicht. Een dusdanige worsteling dat ze zich regelmatig klein, minderwaardig, schuldig, lelijk en dik voelt. Hoe is het mogelijk, denk ik dan. Dat zo’n vrouw worstelt met zo’n alledaags probleem. En ze is niet de enige. Beroemde acteurs biechten in interviews op dat ze nog steeds iedere voorstelling moeten overgeven van de zenuwen. Zangeressen hebben nachtmerries over dat hun stem het op het podium ineens begeeft. Schrijvers denken dat niemand zit te wachten op hun boeken, ook al staan ze bovenaan de bestsellerlijst.

Hun zielenroerselen te lezen, helpt me om meer vrede te hebben met mezelf. Immers, als ook deze beroemde, sterke persoonlijkheden hun onzekerheden, worstelingen, fouten en missers hebben, dan is het toch niet raar dat ik ze heb? Sterker nog, dan zou het raar zijn als ik ze niet zou hebben. Toch is er dat stemmetje dat zegt: ‘Ja, maar die mensen hebben echt iets om zich druk over te maken. Jij niet. Waar jij mee zit, dat is zo klein. Dat hoor je al onder de knie te hebben.’
Zo’n ja-maar-stemmetje, deze innerlijke criticaster, zou je het liefst een kopje kleiner maken. Helaas gaat dat niet. Wel kun je hem leren wat minder aanwezig te zijn. Door positieve stemmetjes wat meer aandacht te geven. Jezelf eens een schouderklopje te geven of te genieten van een compliment in plaats van het weg te wuiven. En accepteren dat je feilbaar bent. De laatste tijd gaat me dat gemakkelijker af.

Laatst hoorde ik een mooie uitspraak: we willen leren ons meer op ons gemak te voelen met ons ongemakkelijk zijn. Immers, als je ongemakkelijk voelen bij het leven hoort, kun je maar beter leren daar mee om te gaan. Ik vergelijk die worstelingen met de bezoeken aan de tandarts: iedere keer vervelend, maar ze gaan altijd weer voorbij. En hoe meer ik ontspannen in de stoel zit, hoe minder last ik ervan heb. Als we zo tegen onze ongemakken aankijken, wordt het leven een stuk gemakkelijker.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.