Welkom
Individuele coaching
Loopbaanheroriëntatie
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Coaching bij werk, leven en burnout & stress 
BLOG


NOVEMBER 2016

Echt luisteren

Oh, die stemmetjes in je hoofd! Gek kun je ervan worden. Wat weten ze het toch altijd beter en wat brengen ze je toch steeds in verwarring. Meestal zijn het stemmetjes die je helemaal niet wilt horen. Die je vertellen dat je niet mooi bent of stom bezig of niet goed genoeg. Je doet er van alles aan om ze buiten te sluiten. Maar vaak lukt dat niet. Hoe harder je het probeert, hoe harder die stemmetjes gaan roepen.

En dat is logisch, want ze willen dat je naar ze luistert. Niet omdat ze je willen kleineren of kapot maken. Ze willen je echt geen minderwaardigheidscomplex aanpraten. Hoe gek het misschien ook klinkt, ze willen je alleen maar beschermen. Ze proberen te voorkomen dat je iets gaat doen dat je misschien niet aankunt. Ze proberen je te beschermen tegen vervelende reacties. Ze willen dat je nadenkt en niet ergens zomaar instapt.
Als je dit in je achterhoofd houdt, kun je misschien op een andere manier naar deze stemmetjes luisteren. Ze niet wegduwen waardoor ze nog harder gaan schreeuwen, maar als het ware het gesprek met ze aangaan: wat probeer je me te vertellen, waar probeer je me voor te behoeden?

Stel dat een stemmetje tegen je zegt dat je iets toch niet kunt, bedenk dan eens waar het bang voor is. Waarschijnlijk dat als het je niet lukt je daar verdrietig of gekwetst door raakt. En dat wil het voorkomen, want het wil jou niet ongelukkig zien. Als je dat weet, kun je aangeven dat je dit begrijpt en aardig vindt maar dat je ondanks het risico van falen het toch wilt proberen. En dat je sterk genoeg bent om het eventuele verdriet aan te kunnen. Je zult merken dat het stemmetje dan zachter wordt.

Luisteren naar de stemmetjes in je hoofd in plaats van ze proberen te negeren kan nog een voordeel hebben. Toen een van mijn klanten haar gedachten ging onderzoeken, kwam ze tot de ontdekking dat er naast vervelende ook positieve gedachten naar boven kwamen. Gedachten als: ik moet gaan voorbereiden, onderzoeken, plannen. Gedachten die ervoor zorgden dat ze tot actie kwam. Een mooie ontdekking.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.