Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


NOVEMBER2015

Geloof het en het wordt waar

Ik moest hieraan denken toen ik in oktober meedeed aan ‘De Wiz’ van SPOT! uit Goirle. In deze musical is het meisje Dorothy door een tornado beland in het land van Oz. Tijdens haar zoektocht naar huis maakt ze drie vrienden: de vogelverschrikker die spaart voor een stel hersens, de blikkenman die verdrietig is omdat hij geen hart heeft, en de leeuw die zichzelf laf vindt. Zij vereenzelvigen zich alle drie met wat zij als hun gebrek ervaren.

Tijdens hun reis naar Smaragdstad, waar de Wiz woont, beleven ze allerlei avonturen. Dan blijkt dat de vogelverschrikker best slim is, de blikkenman heel gevoelig en de leeuw zeer dapper. Toch hebben ze zelf dat geloof nog niet. Dat komt pas op het moment dat de vogelverschrikker van de Wiz een zwemdiploma krijgt, de blikkenman een knipperend fietslampje en de leeuw een medaille van de avondvierdaagse. Ze worden er niet ineens slimmer, gevoeliger of dapperder door, maar zo ervaren ze dat wel. Eigenlijk krijgen ze van de Wiz een bevestiging, een soort legitimering waardoor ze eindelijk in zichzelf kunnen geloven.

Die behoefte aan bevestiging en legitimering zie ik ook bij mijn klanten. En, laten we eerlijk wezen, ook bij mezelf. We hebben allemaal talenten en kwaliteiten, maar we durven er niet altijd echt in te geloven. We hebben het nodig dat iemand tegen ons zegt: ‘Dat kan jij, dat heb jij, dat weet jij. Wat jij voelt is goed, dat mag er zijn’. Alsof het dan pas waar is. Zelfs de meest getalenteerde, zelfbewuste mensen kennen momenten waarop ze aan zichzelf twijfelen.

Heb je moeite met geloven in jezelf laat je dan helpen door mensen uit jouw omgeving. Omring je met mensen die het beste in jou naar boven halen. Als zij wel in jou geloven - en er zijn altijd mensen die in jou geloven - neem dan een beetje van hun geloof over. Een klein beetje is al voldoende. Er ontstaat dan een positieve wisselwerking. Door het geloof dat je hierdoor in jezelf krijgt, gaan anderen weer meer in jou geloven en durf je vervolgens weer meer in jezelf geloven. Je komt als het ware in een positieve spiraal. Zoals de goede fee Glinda op het eind van het verhaal tegen de vrienden zegt: ‘ Als je gelooft in jezelf komt alles goed. Geloof het en het wordt waar.’

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.