Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


NOVEMBER 2014

Scenariodenken: kwaliteit én valkuil

‘Maar zo doe ik dat altijd, dat is mijn manier van werken. Anders komt het niet goed.’ Mijn klant kijkt me radeloos aan. We praten over de voorbereiding van een presentatie, waar ze volgens haar baas te veel tijd in stopt. En eigenlijk vindt ze dat zelf ook.

Haar opmerking ‘anders komt het niet goed’ maakt nieuwsgierig. Wat volgt is een heel verhaal over alles wat er niet goed kan gaan: vragen van toehoorders waarop ze misschien geen antwoord zou hebben; opmerkingen die de toehoorders wellicht verkeerd zouden kunnen interpreteren; een beamer die het misschien niet doet waardoor ze de draad van het verhaal zou kunnen kwijtraken… Heel veel ‘zou kunnen’ dus. Scenariodenken noemde mijn vroegere coach dat. Ook ik ben er een kei in.

Scenariodenken is ook een kwaliteit. Sterker nog, in het bedrijfsleven worden er cursussen in gegeven en gebruiken adviseurs het om samen met het bedrijf plannen voor de toekomst te maken. En ook voor een presentatie is het helemaal niet verkeerd je voor te bereiden op eventualiteiten. Maar zoals elke kwaliteit kent scenariodenken een valkuil en daar was mijn klant in gestapt. Een realistische aanpak veranderde in doemdenken, een primitieve reactie op haar angst. Angst om te falen, om niet goed genoeg te zijn, om door de mand te vallen. En dat terwijl ze altijd geprezen werd om haar presentaties.

Samen hebben we haar angsten tegen het licht gehouden. We hebben haar gedachten onderzocht en bekeken hoe waar die zijn. Ze heeft ervaren wat haar gedachten doen met haar angst en hoe ze die kan beïnvloeden. En ze heeft voorzichtig durven experimenteren met minder voorbereiden. Natuurlijk voelt het nog onwennig, het vraagt soms tijd om je comfortabel te voelen bij een nieuwe aanpak. Net als schoenen die nog ingelopen moeten worden. Maar het inzicht is er, zoals ze zelf zei: ‘De hersenspinsels zijn erger dan de waarheid’.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.