Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


MEI 2015

Je faalt pas als je niet meer opstaat

Je kunt wel vallen, maar je faalt pas als je niet meer opstaat. Deze uitspraak las ik in een interview met een jonge vrouw die al een aantal jaren haar brood verdient met het niet-alledaagse beroep van clown. Onder dit motto waagde ze de sprong om haar eigen bedrijf te starten.

Ik vind het mooi en krachtig geformuleerd. Ze draait er niet omheen: als je iets doet wat je nog nooit gedaan hebt, loop je het risico te falen. En zo is het natuurlijk ook. We kunnen allemaal wel zeggen dat het vast goed zal gaan en dat het wel zal lukken als je je best doet en hard werkt, maar het kan ook gewoon mis gaan. Je kunt keihard onderuit gaan. Voor veel mensen een reden om er maar niet aan te beginnen. En ik zal het maar eerlijk zeggen, ook mij heeft het regelmatig tegengehouden om nieuwe dingen uit te proberen.

Veel mensen schamen zich als ze falen. Ze voelen het als niet goed genoeg zijn. Ook de vrouw in het interview heeft hiermee geworsteld. Ze vertelt dat het een jaar duurde voordat ze de moed vond haar vrienden te vertellen dat ze clown is. Ze geeft aan te denken dat dit voor een deel komt door schaamte, door de angst wat anderen er wel niet van zouden vinden. Dat ze het niet zouden begrijpen en haar daarmee zouden afwijzen.

Je faalt pas als je niet meer opstaat. Het draait dus om het weer opstaan. Dit kan door het nog een keer te proberen. Maar het kan ook dat je besluit dat het toch niets voor je is, om wat voor reden dan ook. Dan sta je op en ga je wat anders doen. Je faalt niet zolang je de veerkracht hebt om weer verder te gaan, op wat voor manier dan ook. Als we dit allemaal eens zouden kunnen geloven. Niet alleen zeggen, maar daadwerkelijk diep van binnen geloven. Als we dit onze kinderen op school zouden leren, in plaats van met een rode pen de fouten aan te strepen. Dan denk ik dat er heel veel verborgen creativiteit bij mensen naar boven zou komen. En dat we allemaal gelukkiger en vrijer zouden leven.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.