Welkom
Individuele coaching
Loopbaanheroriëntatie
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Coaching bij werk, leven en burnout & stress 
BLOG


MAART 2017


Gezond egoïsme
Al een tijdje ben ik geabonneerd op de nieuwsbrief van Omdenken. Iedere dag ontvang ik een omdenkspreuk in mijn mailbox. Vooral die door kinderen brengen altijd een glimlach op mijn gezicht. Wat dacht je van Rick, 9 jaar oud: ‘Ik ben echt de beste in dyslexie!’ Of het meisje dat laatste was in een hardloopwedstrijdje: ‘Ik heb het wel het langste volgehouden.’ Mijn absolute favoriet is die van Evan, 7 jaar oud. Zonder gêne danst hij in de woonkamer. Als hem gevraagd wordt of hij op dansen zou willen, stopt hij en zegt met een frons: ‘Hoezo, dat kan ik toch al?’ 

Soms zit er een omdenkspreuk tussen waar ik even over moet nadenken. Zoals deze: ‘Rijkdom is niet hoeveel je bezit. Rijkdom is hoeveel je voor anderen kunt betekenen.’ Op het eerste gezicht een prachtige spreuk. Het doet denken aan beroemde personages als Florence Nightingale en Moeder Theresa, die hun leven in dienst stelden van het helpen van arme mensen. Maar ook dichter bij huis zijn er tal van voorbeelden te vinden van mensen die echt iets betekenen in het leven van anderen: de goede vriendin waar je altijd bij terecht kunt, de leraar die je het vertrouwen geeft dat je het toch kunt, de werkgever die in staat is door jouw handicap heen te kijken en ziet wat je wel voor zijn bedrijf kunt betekenen.

Bijna iedereen vindt het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Als je ziet dat een ander blij wordt van iets dat jij gedaan hebt, geeft dat een goed gevoel. En wie wil dit nou niet? Voor sommige mensen echter is het een voorwaarde geworden. Een voorwaarde om gelukkig te kunnen zijn. Soms zelfs een voorwaarde om er überhaupt te mogen zijn. En daarmee wordt het een ‘moeten’ in plaats van een ‘willen’. Het wordt een geschenk waarvan je vindt dat je het moet geven in plaats van dat je het mag geven. Het wordt een druk, een last terwijl het je blij zou moeten maken.

Het zet jezelf ook helemaal achter in de rij. Je bent zo gefixeerd op het goed doen voor anderen dat je jezelf helemaal vergeet. En hoe raar het misschien ook klinkt, je kunt alleen echt iets voor anderen betekenen als je ook goed voor jezelf zorgt. Doe je dat niet, dan brand je op en komt er een moment dat het niet meer lukt om er voor anderen te zijn. Een stukje gezond egoïsme zorgt ervoor dat je met plezier en oprechte aandacht iets voor anderen kunt betekenen.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.