Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


MAART 2015

Loslaten, wat is dat eigenlijk?

De laatste tijd denk ik veel na over het begrip ‘loslaten’. Als coach en begeleider bij burnout en stress ervaar ik dat dit voor veel mensen een echte uitdaging is. En laat ik heel eerlijk zijn: ook ik vind het vaak knap lastig. In mijn vorige blog over groeipijn gaf ik aan dat weten dat iets goed voor je is en het ook echt graag anders willen doen nog geen garantie is voor het ook beter te kunnen. En dat geldt dus ook voor het leren loslaten.

Laten we het woord eens nader onderzoeken. Een van de vier betekenissen die Van Dale geeft: met rust laten; laten rusten. Daarin staan twee belangrijke woorden: ‘rust’ en ‘laten’. En dat maakt het meteen knap ingewikkeld. Want als je wilt leren loslaten, zit je als het ware in een actiestand. Je wilt in beweging komen, iets doen. Terwijl loslaten dus juist betekent dat je rust nodig hebt. Je moet iets laten: los-laten.

Om iets los te kunnen laten, is het handig dat je weet wat je precies vasthoudt. Soms is dat helder. Een kennis vertelde me een paar jaar geleden dat hij geen enkel probleem had om zijn werk thuis los te laten. Hij had voor zichzelf een ritueel bedacht dat prima hielp. Iedere avond als hij thuiskwam, hing hij zijn werksleutel aan een speciaal daarvoor door hem gemaakt sleutelhaakje. Deze handeling symboliseerde voor hem de overgang van werk naar thuis en het werkte uitstekend. Prachtig voorbeeld vind ik dit.

Soms is het echter niet zo helder en is het even zoeken naar wat het precies is dat je vasthoudt. Is dat het werk in het algemeen, zoals in het voorbeeld, of zijn het elementen ervan, zoals controle, verantwoordelijkheid, jezelf nuttig voelen of misschien zelfs aandacht en gezelligheid? Als je weet wat je vasthoudt, kun je vervolgens gaan onderzoeken wat je ermee wilt. Ja, loslaten toch, zul je misschien denken. Maar grappig genoeg hoeft dat helemaal niet altijd het geval te zijn. Soms ontdek je dat je helemaal niet wilt loslaten. Maar dat je wel op een andere manier wilt vasthouden. En zo kun je op zoek naar een voor jou helpende vorm.

Lees ook het mooie gedicht dat Nelson Mandela schreef over loslaten.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.