Welkom
LoopbaanheroriŽntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Nieuws
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


JUNI 2015

Netwerken als levensstijl

Ik kan toch niet zomaar gaan vragen om een baan? Ik kan toch geen tijd vragen van iemand als er geen concrete vacature is? Ik heb helemaal geen groot netwerk. Allemaal vragen en bezwaren die opkomen als ik met klanten praat over netwerken voor een baan. En ik begrijp ze. Sterker nog, ik had ze zelf ook tien jaar geleden toen ik nog dacht dat mijn geluk lag in een baan in loondienst.

Waar komen al die bezwaren vandaan? Niet van het netwerken zelf, want dat doen we allemaal op z’n tijd. Ben je op zoek naar een leuk restaurantje, dan vraag je her en der suggesties. Zoek je een reparateur voor je auto en wil je hem niet naar een garage brengen, dan informeer je eens bij vrienden en bekenden of zij niet iemand weten. Er zijn ook mensen die voor hun werk veel moeten netwerken, denk maar aan de commercieel medewerkers buitendienst. Allemaal voorbeelden waarbij je een beroep doet op je eigen netwerk of het netwerk van de mensen die jij kent.

Netwerken voor een baan wordt echter als heel anders ervaren. Het voelt als jezelf verkopen. En bijna iedereen heeft er een hekel aan zichzelf te moeten aanprijzen. Het roept vaak angst op: angst voor afwijzing, lastig gevonden te worden. En soms komt er ook schaamte bij kijken. Schaamte omdat je zonder werk zit of omdat je moet erkennen dat je het niet alleen kunt. En dat maakt dat je je kwetsbaar voelt.

Toch blijf ik werkzoekenden stimuleren te gaan netwerken. Zo worden de meeste vacatures ingevuld (zie Nieuws juni 2015). Ook kom je niet in een directe competitie met andere werkzoekenden, die wellicht een beter CV hebben, op papier aantrekkelijker lijken maar daardoor niet automatisch geschikter zijn voor de functie. En, niet onbelangrijk, netwerken kost je minder negatieve energie dan het schrijven van een sollicitatiebrief, het wachten op reactie en het incasseren van een afwijzing.

Als je op een goede manier netwerkt, kom je in contact met allerlei mensen die net als jij een passie hebben voor hun werkgebied. Je gaat het gesprek met ze aan over dingen die jullie allebei belangrijk vinden. Ieder gesprek levert je wat op: je leert ervan, je verdiept of verbreedt je kennis, je krijgt nieuwe inzichten en contacten. Natuurlijk krijg je ook wel eens nul op het rekest. Mensen hebben mensen geen tijd, het komt  niet gelegen, maar er zijn altijd mensen die bereid zijn met je mee te denken en zo een stukje mee te lopen op jouw pad naar een baan die bij je past.

In de huidige tijd zijn er nauwelijks nog banen voor het leven. Meermaals veranderen van werkkring is gemeengoed geworden. Het onderhouden van je netwerk is dus uiterst belangrijk. En eigenlijk is dat mooi, want netwerken zorgt ook voor verbinding, voor aandacht voor elkaar. Het draait om geven en nemen. Netwerken doe je niet puur voor jezelf. Met jouw netwerk kun je ook weer anderen helpen. Zo wordt netwerken geen opdracht maar een levensstijl.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.