Welkom
Loopbaanheroriëntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


JUNI 2014

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

'Ik weet dat ik dit niet had moeten oppakken, maar anders doet niemand het.' 'Ik weet dat ik dit project er niet bij had moeten nemen, maar mijn collega's hebben er ook geen tijd voor.' 'Ik weet dat ik over mijn grenzen heen ga, maar het werk moet wel af.'

Herkenbaar? Grote kans dat jij het risico loopt op een burnout. Uit onderzoek blijkt dat dit onder andere te maken heeft met je persoonskenmerken. Ben je zeer loyaal en plichtsgetrouw, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je perfectionistisch, kun je moeilijk delegeren en nee-zeggen, wees dan extra alert op signalen van overbelasting.

Als loopbaancoach werk ik veel met de elementenvierhoek. Daarin worden vuur, water, aarde en lucht tegen elkaar afgezet. Heb je in verhouding veel water en aarde, dan ben je gevoeliger voor een burnout, is mijn ervaring. Mensen met veel water zijn namelijk erg op de ander gericht en willen het vooral goed doen voor de ander. Hierdoor zijn ze nogal eens bezig met zaken waar ze zelf niet altijd blij van worden. En als hun aarde er dan nog voor zorgt dat ze alles tot in de puntjes geregeld willen hebben, is de risicoanalyse snel gemaakt.

Moet je daarvan in paniek raken? Welnee, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Het mooie van de elementenvierhoek is dat de oplossing altijd aan de overkant ligt. Zo staat water tegenover vuur en aarde tegenover lucht. Ben je voor je gevoel te veel voor anderen aan het zorgen en komen jouw eigen wensen en verlangens in de knel, dan heb je last van je water. Je moet op zoek naar je vuur: naar wat je zelf wilt of vindt. Probeer je iets zo goed te doen dat je verzandt in details en je jezelf maar blijft verbeteren (aarde), ga dan op zoek naar je lucht. Probeer afstand te nemen en het los te laten.

Natuurlijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dit? Wat ik vind helpen is iemand in gedachten nemen met erg veel vuur of lucht. Die heb je vast wel in je omgeving. En anders neem je een tv-persoonlijkheid, een soapster bijvoorbeeld. Van deze persoon zijn de karaktertrekken vaak uitvergroot. Bedenk wat die persoon in jouw geval zou doen. Niet om het dan precies zo te doen, want dat zal niet bij je passen. Maar misschien kun je een beetje in de richting komen. En dat helpt al.

In mijn blog over mijn eigen burnout heb ik geschreven over mijn coach. Die was een kampioen in eigen keuzes maken en bezat dus heel veel vuur. Nog regelmatig vraag ik mezelf af wat hij zou doen als ik weer eens merk dat ik te veel rekening houd met wat anderen van me willen of verwachten. Dit bekent niet altijd dat ik vervolgens doe wat ik zelf wil. Maar het helpt me wel om er genuanceerder en van een afstandje naar te kijken.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.