Welkom
Individuele coaching
Loopbaanheroriëntatie
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Coaching bij werk, leven en burnout & stress 
BLOG


JULI 2016

Wat zijn jouw drijfveren?

‘Ik kan toch niet steeds van baan veranderen als ik het team niet meer leuk vind?’ Lichtelijk wanhopig kijkt mijn klant mij aan. En ineens ben ik weer terug in de tijd.

Inmiddels is het zo’n twintig jaar geleden. Ik praatte met collega’s over de op handen zijnde reorganisatie en de veranderingen die dat met zich meebrengt. ‘Ach, zolang ik maar leuk werk heb, maakt het mij allemaal niet zoveel uit’, zei iemand. De rest beaamde dat. Ik opperde voorzichtig dat ik het toch zeker zo belangrijk vind dat ik met leuke mensen kan samenwerken. Dat dit een grote invloed heeft op mijn werkplezier en dus op mijn keuzes hierin. Ze keken me aan alsof ik niet goed wijs ben. ‘Je kiest voor de inhoud van het werk en niet voor leuke collega’s’, was de stellige overtuiging. Wat voelde ik me dom en onbegrepen.

Gelukkig weet ik inmiddels beter. Werkgeluk hangt af van een combinatie van factoren en voor iedereen is die combinatie anders. De een gedijt in een omgeving met veel ondersteuning, de ander juist bij zoveel mogelijk zelfstandigheid. Sommigen maakt het niet uit onder wat voor baas ze werken, anderen stellen aan daar juist zeer hoge eisen aan. De een wil vooral veel dynamiek in het werk, de ander houdt juist van een voorspelbare werkomgeving. Zoveel mensen, zoveel zinnen. En altijd draait het om de balans tussen de prettige en minder prettige zaken.

Met mijn klant onderzocht ik wat haar unieke combinatie van factoren is. En ook hoe ze die binnen haar werk gestalte kon geven. Aangezien werken met leuke collega’s een belangrijke drijfveer voor haar is, zoomden we hier verder op in. Hoe ziet een leuk team er voor haar uit? Wat is ideaal en wat is nog heel acceptabel? Daarnaast heb ik haar uitgedaagd eens met andere ogen naar haar collega’s te kijken. En wat bleek, eigenlijk was er helemaal niets mis met het huidige team. Sterker nog, met een van de collega’s bleek ze bij nader inzien een enorme klik te hebben.

Dit was natuurlijk een prachtig resultaat. Mijn klant ging weer met plezier naar het werk.
Maar de uitslag had ook kunnen zijn dat ze zich echt niet meer thuis voelde in dit team, waardoor ze minder werkplezier had. En als werkplezier een belangrijke drijfveer is voor werkgeluk, dan zit er maar één ding op, namelijk op zoek gaan naar een ander team, een andere werkgever of een andere functie. En daar is helemaal niets mis mee.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.