Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


JULI 2014

Moeite met veranderingen

‘Je hebt een lage score op het onderdeel Veranderbereidheid’, zegt mijn coach. ‘Herken je dat?’ Nee, natuurlijk herken ik dat niet. Ik zou niet willen veranderen? Hoe durft ze het te zeggen! Denk ik niet altijd actief mee bij organisatieveranderingen? Kijk ik niet altijd hoe zaken anders en beter geregeld kunnen worden? En nu zegt ze doodleuk dat ik een lage veranderbereidheid heb. Die test kan niet kloppen.

Dit speelde lang geleden, maar het gevoel herinner ik me als de dag van gisteren. Ik voelde me gekwetst, in mijn waarde aangetast. Inmiddels weet ik dat die test er niet ver naast zat. Zo koop ik pas kleren van de laatste mode als er alweer een nieuwe aan zit te komen, zit de suiker in een dertig jaar oude, gebutste Sarah Kay-bus en voel ik weerstand als mijn man weer iets in of om het huis wil veranderen. Ik geef het toe: ik heb moeite met veranderingen. Zo, dat is eruit.

Een collega loopbaancoach zei ooit tegen mij: ‘Ik werk in mijn trajecten vanuit de overtuiging dat mensen altijd reageren vanuit angst. Ik zie het als mijn taak die angst zichtbaar te maken en hanteerbaar’. Daar zit een kern van waarheid in. Mensen worden vaak belemmerd door angst. Angst voor het onbekende, angst het vertrouwde los te laten… Vul maar in. Ik geloof alleen niet dat het altijd en voor iedereen zo werkt.

In mijn vorige blog schreef ik over de elementenvierhoek. Hiermee ben ik in aanraking gekomen tijdens mijn opleiding tot loopbaan- en mobiliteitscoach bij Adriaan Hoogendijk. Ik herken vooral het element aarde in mijzelf. Mensen met veel aarde hebben behoefte aan structuur, afspraken en regels. Ze spelen graag op safe, zijn geneigd tot zekerheid, voorzichtigheid en overleg. Tja, als je dit in je hebt, dan is het logisch dat je bij een verandering niet meteen vooraan staat.

Voor mensen met veel ‘vuur’ is dit moeilijk te bevatten. Zij zijn vooral initiatiefrijk, dynamisch en veranderingsgericht. En hebben daardoor weinig geduld met aardetypes en begrijpen hen vaak niet. Ze hebben het gevoel dat anderen alleen maar op de rem staan en niet vooruit willen.
En in dat willen zit hem de crux. Net als in de bereidheid aan het begin van deze blog.

Ik ben ervan overtuigd dat lang niet iedereen vasthoudt aan het bekende omdat ze niet anders willen. Ze vinden het alleen lastig en hebben er een beetje hulp bij nodig. Hun ‘aarde’ zit hen als het ware in de weg. Gaan trekken en sleuren zorgt er alleen maar voor dat ze hun hakken in het zand zetten. Wat dan wel werkt is aandacht geven aan de twijfels en onzekerheid en helpen het nieuwe pad te zien. Want als ze dat zien en daarin geloven, dan komen andere kenmerken van het aardetype naar boven, zoals doorzettingsvermogen, resultaatgerichtheid en loyaliteit. En voor je het weet stappen ze in zevenmijlslaarzen rond.


Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.