Welkom
Individuele coaching
Loopbaanheroriëntatie
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Coaching bij werk, leven en burnout & stress 
BLOG


FEBRUARI 2017

Mag het een onsje minder?

‘Ik wil mijn passie ontdekken’. ‘Ik ben op zoek naar mijn droombaan’. Deze antwoorden krijg ik regelmatig als ik potentiële klanten vraag wat een loopbaantraject hen zou moeten opleveren. Ik word daar vaak wat onrustig door. Het zijn zulke grote woorden. Het voelt alsof ze hopen binnen drie maanden hun roeping te vinden.

En ik begrijp het hoor. Het is echt iets van deze tijd. De media staan vol met interviews met mensen die hun droombaan hebben gevonden en daar helemaal gelukkig in zijn. Wie wil niet zijn als Floortje Dessing bijvoorbeeld, die de hele wereld rondreist, op de meest exotische en prachtige plaatsen komt, allerlei mensen ontmoet en daar ook nog voor betaald wordt. Of de autowasser die handelaar in auto’s werd en nu multimiljonair is door de verkoop van superluxe auto’s. Of misschien wat minder glamourvol maar nog steeds aansprekend: de fervente zeiler die voor opdrachtgevers boten naar allerlei bestemmingen zeilt zodat de eigenaar met zijn gezin van daaruit kan starten met de zeilvakantie.

Voorbeelden van mensen met een enorme passie die erin geslaagd zijn daar hun werk van te maken. Zulke verhalen kunnen enorm inspirerend werken. Het kan mensen helpen te kijken naar hun eigen verlangens en idealen. Het kan ze net dat zetje geven er toch voor te gaan. Niks mis mee dus. Maar er zit ook een schaduwzijde aan al die prachtige verhalen. Wat niet iedereen zich voldoende realiseert, is dat de media over het algemeen vooral geïnteresseerd zijn in bijzondere verhalen, in de uitzonderingen op de regel. Als je je te veel laat leiden door die prachtige verhalen, kan dat leiden tot ontevredenheid en teleurstelling in het leven en in jezelf.

Je hoeft geen Irene Wüst te zijn om te kunnen genieten van schaatsen, geen Roger Federer om met plezier te tennissen. Waar het om gaat is dat je iets vindt dat bij jou past, bij jouw capaciteiten maar ook bij jouw persoonlijkheid. Niet iedereen heeft een vechtersmentaliteit, niet iedereen is even sociaalvaardig, niet iedereen voelt zich prettig in een leidinggevende functie. En laten we wel wezen, niet iedereen heeft een passie. We hebben wel allemaal dingen die we leuk of aardig vinden om te doen, waar we goed in zijn of waar we onszelf juist verder in willen ontwikkelen. Er is helemaal niets mis met gewoon met plezier werken in een baan die naar je zin is.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.