Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


FEBRUARI 2015

Groeipijn

‘Ik weet dat ik het moet en ik wil het ook, maar hoe doe ik het?’ Licht wanhopig kijkt mijn klant me aan. We praten over haar perfectionisme, dat dusdanige vormen heeft aangenomen dat zij en haar omgeving er last van hebben: werk dat blijft liggen omdat ze te veel tijd besteed aan de uitvoering van haar taken, beleidsnota’s waar ze aan blijft schaven en waar ze eigenlijk nooit helemaal tevreden over is.

We hebben onderzocht wat hier achter zit: haar angst om te falen, niet goed genoeg te zijn. Er zijn zoveel mensen die hier tegenaan lopen dat ik het bijna een universele angst durf te noemen. Sommigen helpt het te weten dat ze niet de enige zijn. Dat haalt de druk een beetje weg. Gedeelde smart is halve smart, nietwaar. Anderen helpt deze gedachte niet. Zij willen gewoon dat er een oplossing komt, iets dat het vervelende gevoel weghaalt.  En dat blijkt lastig, heel lastig. Er is namelijk geen eenduidige oplossing die ook nog makkelijk toe te passen is. Een pil slikken en weg is de angst bijvoorbeeld. Dat zou mooi zijn. Hoewel…

Ik herken zeker de angst om te falen, niet goed genoeg te zijn. Mezelf vergelijken met anderen, liefst anderen die beter zijn. Goed hoog leggen die lat! Met als gevolg hevige twijfel: doe ik het wel goed, moet het niet beter, ben ik wel de moeite waard? Ik ben er regelmatig heel verdrietig om geweest, en soms nog wel. Zou ik een tovermiddel willen waardoor dit ineens allemaal weg is? Een deel van mij zegt hartgrondig: ‘Ja, heel graag’. Maar er is ook een deel van mij dat ervaren heeft dat het werken aan die angst heel veel voldoening geeft. Mezelf stapje voor stapje sterker voelen worden, steeds beter leren mezelf te accepteren zoals ik ben, ervaren dat minder niet altijd slecht is. Deze interne worsteling hoort naar mijn mening bij groeien.

Helpt dit mijn klant? Nee, zeker niet op de korte termijn. En dus gaan we samen op zoek naar wat ze nodig heeft om ervoor te zorgen dat haar perfectionisme haar kwaliteit blijft in plaats van haar valkuil. Geen gemakkelijke opgave, maar wel een boeiend proces. En gelukkig zijn er zoveel mensen met vergelijkbare problemen dat er veel over is geschreven en er veel bruikbare methodieken voor ontwikkeld zijn. Samen zoeken we naar het juiste pad.


Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.