Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


DECEMBER 2015

Hoe serieus neem jij jezelf?

Een tijdje geleden kreeg ik deze vraag: wil jij met jouw verhaal over je passie voor je werk deelnemen aan de Reis van de Heldin reisgids? Het bleek een online reisgids te zijn met verhalen van ‘creatieve succesvolle vrouwelijke ondernemers’. Geen etiketje dat ik op mezelf zou durven plakken.

Gelukkig heb ik een vriendin die mij als geen ander een spiegel weet voor te houden. Hoezo ben jij geen creatieve succesvolle ondernemer? Welke definitie gebruik jij hiervoor? Hoe hoog leg jij jouw lat? Die vragen kwamen aan. Want al doe ik mijn werk met hart en ziel, is ieder traject anders en op maat, zijn mijn klanten meer dan tevreden, toch heb ik er moeite mee mezelf te zien als een succesvolle ondernemer.

Zie ik het dan als een uit de hand gelopen hobby? Nee, zeker niet. Daar zou ik mezelf ernstig mee tekort doen en zo voelt het ook niet. Maar ik heb wel de neiging mezelf kleiner te maken dan nodig is. Ik hoor mezelf regelmatig zeggen: ik heb een klein bedrijfje, ik werk maar parttime, ik heb maar een paar klanten, ik kan er niet van rondkomen. Eigenlijk zeg ik dus: ik stel niet zoveel voor.

Mijn klanten stel ik regelmatig de vraag: hoe serieus neem jij jezelf? En vervolgens: als je jezelf niet serieus neemt, hoe kun je dan van anderen verwachten dat zij dat wel doen? Vragen die ik duidelijk ook aan mezelf mag stellen. En ik neem mijn werk heel serieus. Ik ben constant bezig mezelf verder te ontwikkelen, zodat ik mijn klanten beter kan helpen. Ik geniet daar ook van. Het is voor mij het mooiste beroep dat er bestaat. Maar kennelijk is er nog werk aan de winkel.

De eerste stap heb ik gezet: ik heb de moed gevonden mee te doen aan De Reis van de Heldin. En moed was ervoor nodig. Niet alleen moest ik een verhaal schrijven over mijn werk, ook moest ik een aantal foto’s van mezelf inleveren. Gelukkig vond ik in Karla Hoffman van Karla Hoffman Photography een fotograaf die mij op mijn gemak wist te stellen en mooie foto’s heeft gemaakt. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Maar hoe dit ook uitpakt, ik ben sowieso trots op de stap die ik heb durven zetten.

Een stap die ik heb kunnen zetten doordat ik durfde te vertrouwen op het oordeel van mijn vriendin. Soms heb je dat zetje nodig. In mijn vorige blog schreef ik daar al over. Als iemand tegen je zegt ‘dat kan jij’, vertrouw daar dan op en waag de sprong. Wie weet wat voor moois het je brengt.


Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.