Welkom
Individuele coaching
Loopbaanheroriëntatie
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Coaching bij werk, leven en burnout & stress 
BLOG


APRIL 2018

Dank je wel Annie

‘Een tijdje geleden ben ik naar de musical 'Was getekend, Annie M.G. Schmidt' geweest. Een bijzondere musical over een bijzondere vrouw. Voor mij jeugdsentiment en voor velen denk ik. Want wie is er niet groot geworden met de boeken van Jip en Janneke of Pluk van de Petteflet? Wie kent niet haar liedjes Dikkertje Dap en Mijn opa, of haar versjes De spin Sebastiaan en De koningin van Lombardije?

Annie M.G. Schmidt staat bekend als een feministe. Ze had al vanaf 1950 een latrelatie met een getrouwde man, met wie ze ook een kind kreeg. Moet je je voorstellen, in die tijd! Een vrouw dus die tegen de gevestigde conventies in durfde te gaan. Eigenzinnig en rebels. Kortom een sterke vrouw. Zo van de buitenkant...

En dan zit je in de zaal en zie je een vrouw die aan de ene kant inderdaad haar eigen weg gaat maar aan de andere kant enorm onzeker is. Die zich onder druk laat zetten door haar uitgever om sneller te werken dan goed voor haar is. Die wekelijkse columns schrijft en iedere keer misselijk is als ze haar werk inlevert. Bang dat het niet goed genoeg is, hoe vaak haar ook gezegd wordt dat wat ze schrijft geweldig is. Sterker nog, het wordt steeds moeilijker naarmate ze beroemder wordt.

Een vrouw die worstelt met zichzelf en met haar omgeving. Een vrouw die twijfelt aan zichzelf, die moeilijk 'nee' kan zeggen. Die enorm succesvol is, heel goed weet wat ze wil en hoe ze iets wil maar dat regelmatig niet bereikt omdat ze zich laat beïnvloeden. Niet alleen door haar omgeving, maar ook door haar eigen twijfels, onzekerheden en demonen.

Zo zijn er meer voorbeelden van wereldberoemde mensen: enorm succesvol in hun werk, maar die geplaagd worden door onzekerheden. Wist je dat Barbra Streisand 27 jaar niet heeft opgetreden vanwege haar faalangst? En dat Adèle nog steeds enorm zenuwachtig is voor elk optreden? In Amsterdam ontsnapte ze via de brandladder en in Brussel gaf ze ooit over op het podium. Veel artiesten zijn doodsbenauwd in de minuten voordat ze het podium op moeten. En achteraf snakken ze naar de bevestiging dat ze het goed gedaan hebben. Als het applaus is weggeëbd komt de twijfel.

Hoe komt het dan dat wij, 'gewone' mensen, vinden dat wij niet onzeker mogen zijn? Als deze gevierde, beroemde, scherpzinnige vrouwen dit al zijn, waarom vinden wij dan dat wij dat niet mogen zijn? Waarom balen wij dan zo van onze onzekerheden en twijfels, en veroordelen wij onszelf erom? Waarom vinden wij dat wij altijd alles goed moeten doen? Waarom vinden wij het zo moeilijk om te erkennen dat we mens zijn? Want laten we wel wezen, die twijfels en onzekerheden zijn de schaduwkanten van het menselijk zijn. Geen schaduw in de zin van grauw en slecht, maar schaduw die ervoor zorgt dat we niet verbranden in de zon. Die ervoor zorgt dat we ons best blijven doen, doorzetten en niet naast onze schoenen gaan lopen.

Mij helpt het altijd enorm om in tijden van twijfel en onzekerheid te denken aan al die succesvolle mensen die ook hun demonen te bevechten hebben. Dan voel ik me een beetje gesteund. En ook helpt het om te bedenken waar mijn twijfels mij voor willen behoeden. En of het echt wel zo erg is als het 'ergste' onverhoopt zou gebeuren. En steeds vaker kom ik tot de conclusie: misschien is het niet leuk, maar ik overleef het wel. Dus dank je wel Annie, voor jouw voorbeeld dat je ondanks jouw onzekerheden toch bent doorgegaan en niet hebt opgegeven. En dank je wel Flip, dat je ook deze donkere kanten van je moeder met ons hebt willen delen.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.