Welkom
Individuele coaching
Loopbaanheroriëntatie
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Coaching bij werk, leven en burnout & stress 
BLOG


APRIL 2016

Negatieve gedachten en toch gelukkig

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat mensen per dag gemiddeld 40.000 gedachten hebben? En dat bij gezonde en gelukkige mensen zo’n 70 procent van deze gedachten negatief is? Dat zijn 28.000 negatieve gedachten per dag. Dat is toch niet voor te stellen!

Wie veel negatieve gedachten heeft, kampt vaak met een negatief zelfbeeld. In het boek ‘Leef! …zoals je eigenlijk zou willen’ vergelijkt de schrijver Gijs Jansen een negatief zelfbeeld met een allergie. ‘Als je allergisch bent voor melk, is een klein slokje al genoeg om je ziek te maken. Als je ontevreden bent over je uiterlijk, is de minste of geringste opmerking in je omgeving al genoeg om je boos en verdrietig te maken.’

Deze overgevoeligheid zorgt er ook voor dat je gespitst bent op woorden die met jouw negatieve zelfbeeld te maken hebben. Vind je dat je minder goed in je werk bent dan bijvoorbeeld jouw vrouwelijke collega, dan kunnen woorden als ‘beter’, ‘slechter’ en ‘minder goed’ gevoelige woorden voor jou zijn. Wordt er in een vergadering besloten dat een project beter door haar kan worden uitgevoerd, dan trek jij meteen de conclusie dat dit is omdat zij beter is dan jij. Maar het kan zomaar zijn dat het te maken heeft met ruimte in de agenda of met andere contacten die zij heeft, waardoor zij niet zozeer beter maar wel geschikter is voor deze opdracht.

Het gaat nog verder. Als jij tijdens de lunch op je werk met iemand zit te praten en je hoort een collega in een ander gesprek ‘minder goed’ zeggen, kan het zijn dat je er vanuit gaat dat ze het over jou hebben. Zonder dat je hebt gehoord wat er precies werd gezegd, vat je deze opmerking persoonlijk op en wordt je eigen negatieve oordeel over jezelf bevestigd.

Moeten we wat doen aan al die negatieve gedachten? In de huidige maakbare wereld, waarbij veel mensen streven naar een klachtenvrij bestaan, zou dat zomaar het streven kunnen zijn. Maar als ik bedenk dat ik 28.000 negatieve gedachten per dag mag hebben en mezelf dan toch mag rekenen tot de groep gezonde en gelukkige mensen, mag ik dus best wat psychische problemen hebben zonder direct in therapie te hoeven.

Psychische klachten zijn veel normaler dan de meeste mensen denken. Iedereen om ons heen is wel eens bang, boos, verdrietig, gestrest, rusteloos, moe en in de war. Dat hoort bij het leven. Als we erin slagen dit in te zien en te accepteren, wordt het direct al minder zwaar. De volgende keer dat ik weer eens ontevreden ben over mezelf troost ik mezelf met de gedachte dat ik die dag maar 12.000 positieve gedachten hoef te hebben om toch gezond en gelukkig te zijn. Wedden dat ik me meteen een stuk beter voel!


Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.